Plivanje

Dobrodošli na web stranicu programa osposobljavanja za obavljanje poslova trenera/ice plivanja.

Prijave za upis nove grupe u tijeku.
Podatke mo┼żete dostaviti na:
e-mail: kristina.rodic@kif.hr

Cilj kreiranja i realizacije ovog programa je da kadrovi koji provode ili ─çe provoditi stru─Źne poslove u plivanju steknu osnovna znanja iz razli─Źitih podru─Źja u pliva─Źkom sportu za kvalitetno obavljanje tih poslova. Ova razina stru─Źnog osposobljavanja za poslove trenera/ice plivanja predstavlja polaznu osnovu za daljnje oblike stru─Źne edukacije i usavr┼íavanja. Usvajanje i realizacija ovoga programa potrebna je obzirom da jo┼í uvijek postoji odre─Ĺeni broj kadrova koji obavljaju stru─Źne poslove u plivanju ili to tek ┼żele zapo─Źeti, a za to nisu osposobljeni. Kako se u zadnje vrijeme pove─çava broj novoizgra─Ĺenih zatvorenih bazena pove─çava se i potreba osposobljavanja kadra koji se zapo┼íljavaju na tim bazenima. S druge strane i sve je ve─çi broj organizacija koje se bave provo─Ĺenjem pliva─Źkih aktivnosti kao sezonske djelatnosti na otvorenim plivali┼ítima i kupali┼ítima gdje se tako─Ĺer zapo┼íljava nestru─Źni kadar, ┼íto je dodatan razlog za realizaciju ovakvog programa kako bi se svi stru─Źni poslovi, a prvenstveno u radu s mla─Ĺim dobnim kategorijama provodili pod nadzorom stru─Źno osposobljenih osoba.

U program osposobljavanja za trenera/ice plivanja mo┼że se upisati osoba koja ima:

 • Navr┼íenih 18 godina ┼żivota
 • Potvrda kluba o radu u klubu ili bavljenja pliva─Źkim sportom
 • Specifi─Źne vje┼ítine i znanja iz plivanja koje je polaznik stekao kroz neformalno u─Źenje i koja dokazuje kroz prijemni iospit
 • Kratki ┼żivotopis s naglaskom na razvoj sportske ÔÇô pliva─Źke karijere

Kandidati su du┼żni prije po─Źetka edukacije polo┼żiti odre─Ĺene testove s kojima se provjerava njihova razina motori─Źkih vje┼ítina i tehni─Źkih znanja i pripremljenosti za pra─çenje programa edukacije. Svim kandidatima koji zadovolje na navedenoj provjeri specifi─Źnih motori─Źkih znanja iz podru─Źja plivanja, te prije toga zadovolje uvjete upisa i obave sve administrativne poslove vezane uz poha─Ĺanje programa biti ─çe omogu─çeno poha─Ĺanje istog.

Radno okru┼żenje te uvjeti rada podrazumijevaju da je kandidat spreman i sposoban za uspje┼ínu realizaciju programa putem specifi─Źnog rada u razli─Źitim sredinama rada (zatvoreni i otvoreni bazeni, prirodne otvorene vode: rijeke, jezera, more) koji podrazumijevanju i razli─Źite uvjete rada obzirom na okolinu i specifi─Źnost otvorenih plivali┼íta i kupali┼íta. Tako─Ĺer kandidati stje─Źu znanja o radu s razli─Źitim dobnim skupinama kao i neophodna znanja prilagodbe obzirom na opasnosti vezanih uz rad u vodi.

Zavr┼íetkom programa osposobljavanja za poslove TRENERA/ICE PLIVANJA, polaznici ─çe ste─çi slijede─çe stru─Źne kompetencije:

 • Opisati elementarnu gra─Ĺu ljudskog tijela i osnovnu funkciju zglobova i mi┼íi─ça
 • Opisati osnovne fiziolo┼íke procese u ljudskom tijelu za vrijeme tjelesne aktivnosti
 • Opisati i primjenjivati osnove pedagogije i komunikologije u realizaciji sportske poduke
 • Opisati osnovne principe sportske pripreme i metodike podu─Źavanja u sportu
 • Primijeniti sigurnosne aspekte za┼ítite na radu tijekom provedbe pliva─Źkih aktivnosti
 • Poznavati osnovna na─Źela i zakonitosti pona┼íanja tijela u vodi
 • Provoditi proces podu─Źavanja nepliva─Źa i pliva─Źa s ciljem optimalnog kori┼ítenja prostora i didakti─Źkih pomagala uz elementarno poznavanje principa teorije i metodike podu─Źavanja
 • Prepoznati i provoditi ispravljanje pogre┼íaka kod pliva─Źkih tehnika, pripadaju─çih startova i okreta
 • Provoditi proces usvajanja specifi─Źnih pliva─Źkih znanja primjenjuju─çi po─Źetnu razinu znanja o osnovnim principima podu─Źavanja
 • Primijeniti/realizirati plan i program poduke napisan od strane trenera
 • Primijeniti spa┼íavanje unesre─çenih u vodi.

Program osposobljavanja od ukupno 300 sati realizirat ─çe se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.
Redovita nastava:
Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 100 sati, vje┼żbe se izvode u trajanju od 80 sati, a prakti─Źna nastava u trajanju od 120 sati.
Konzultativno ÔÇô instruktivna nastava:
Broj skupnih konzultacija iznosi 66 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu. Skupne konzultacije izvode se sa cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije se provode u trajanju od 34 sata putem e-maila ili neposredno, a prema potrebi polaznika.
Prakti─Źna nastava i vje┼żbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na prakti─Źnoj nastavi nadzire mentor.