Alpsko skijanje

Dobrodošli na web stranicu programa osposobljavanja za obavljanje poslova voditelja/ice alpskog skijanja.

Prijave za upis nove grupe u tijeku.
Podatke mo┼żete dostaviti na:
e-mail: kristina.rodic@kif.hr

Posljednjih dvadesetak godina u Republici Hrvatskoj prisutan je trend rasta alpskih skija┼ía koje se u ovaj sport na snijegu uklju─Źuju aktivno, profesionalno ili na rekreacijskoj razini. Od toga najve─çi dio pripada skija┼íima rekreacijske razine, koji tijekom zimskih mjeseci odlazi na zimovanje u razli─Źite skija┼íke centre, kako bi nau─Źili ili usavr┼íili alpsko skijanje. Skija┼íi rekreacijske razine u skija┼íke centre odlaze u organizaciji skija┼íkih klubova, turisti─Źkih agencija ili razli─Źitih sportskih dru┼ítava u ─Źijoj organizaciji i provedbi programa ┼íkole skijanja jo┼í uvijek rade kadrovi koji nisu educirani za provo─Ĺenje takvih programa.

Stoga je osnovni cilj navedenog programa osposobiti postoje─çe i budu─çe kadrova koji ─çe raditi u ┼íkolama alpskoga skijanja. Upravo ┼íkole alpskoga skijanja predstavljaju osnovnu, po─Źetnu razinu uklju─Źivanja mladih sporta┼ía u skija┼íke klubove. Sve navedeno upu─çuje kako bi svi uklju─Źeni u proces podu─Źavanja osnova alpskoga skijanja morali imati po─Źetnu razinu kompetencija za obavljanje poslova instruktora/ice alpskoga skijanja.

U program osposobljavanja za poslove instruktora/ice alpskoga skijanja mo┼że se upisati osoba koja ima:

 • minimalno zavr┼íenu srednju ┼íkolu,
 • navr┼íenih 18 godina ┼żivota,
 • specifi─Źne vje┼ítine i znanja iz podru─Źja alpskoga skijanja koje je polaznik stekao kroz neformalno u─Źenje i koja dokazuje kroz prijemni ispit.

Kandidati su du┼żni prije po─Źetka edukacije polo┼żiti odre─Ĺene testove s kojima se provjerava njihova razina motori─Źkih vje┼ítina i tehni─Źkih znanja i pripremljenosti za pra─çenje programa edukacije.
Kandidati moraju posjedovati sposobnosti podu─Źavanja osoba razli─Źite ┼żivotne dobi, koje ─çe se provoditi tijekom podu─Źavanja u specifi─Źnom planinskom okru┼żenju razli─Źitih skija┼íkih centara.
Rad na otvorenom podrazumijeva i mogu─çi rad u nepovoljnim vremenskim uvjetnima (hladno, vru─çe, padaline, vjetrovito). Spremnost na tjelesnu aktivnost u radu, rad vikendom i tijekom praznika i blagdana.

Zavr┼íetkom programa osposobljavanja za poslove instruktora/ice alpskoga skijanja, polaznici ─çe ste─çi slijede─çe stru─Źne kompetencije:

 • opisati elementarnu gra─Ĺu ljudskog tijela i osnovnu funkciju zglobova i mi┼íi─ça;
 • opisati osnovne fiziolo┼íke procese u ljudskom tijelu za vrijeme tjelesne aktivnosti;
 • opisati i primjenjivati osnovne pedagogije i komunikologije u realizaciji sportske poduke;
 • opisati osnovne principe sportske pripreme i metodike podu─Źavanja u sportu;
 • primijeniti sigurnosne aspekte za┼ítite na radu tijekom provedbe procesa podu─Źavanja alpskoga skijanja;
 • provoditi proces podu─Źavanja tehnike alpskoga skijanja kod skija┼ía razli─Źite dobi;
 • provoditi proces podu─Źavanja alpskih skija┼ía rekreacijske razine u svrhu unaprje─Ĺenja njihovog zdravlja;
 • koristiti se osnovnim metodi─Źkim postupcima podu─Źavanja elemenata tehnike alpskoga skijanja.

Program osposobljavanja od ukupno 300 sati realizirat ─çe se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.
Redovita nastava:
Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 86 sati, vje┼żbe se izvode u trajanju od 114 sati, a prakti─Źna nastava u trajanju od 100 sati.
Konzultativno ÔÇô instruktivna nastava:
Broj skupnih konzultacija iznosi 55 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu. Skupne konzultacije izvode se sa cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije se provode u trajanju od 31 sat putem e-maila ili neposredno, a prema potrebi polaznika.
Prakti─Źna nastava i vje┼żbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na prakti─Źnoj nastavi nadzire mentor.