Alpsko skijanje

Dobrodošli na web stranicu programa osposobljavanja za obavljanje poslova voditelja/ice alpskog skijanja.

Prijave za upis nove grupe u tijeku.
Podatke možete dostaviti na:
e-mail: kristina.rodic@kif.hr

Posljednjih dvadesetak godina u Republici Hrvatskoj prisutan je trend rasta alpskih skijaša koje se u ovaj sport na snijegu uključuju aktivno, profesionalno ili na rekreacijskoj razini. Od toga najveći dio pripada skijašima rekreacijske razine, koji tijekom zimskih mjeseci odlazi na zimovanje u različite skijaške centre, kako bi naučili ili usavršili alpsko skijanje. Skijaši rekreacijske razine u skijaške centre odlaze u organizaciji skijaških klubova, turističkih agencija ili različitih sportskih društava u čijoj organizaciji i provedbi programa škole skijanja još uvijek rade kadrovi koji nisu educirani za provođenje takvih programa.

Stoga je osnovni cilj navedenog programa osposobiti postojeće i buduće kadrova koji će raditi u školama alpskoga skijanja. Upravo škole alpskoga skijanja predstavljaju osnovnu, početnu razinu uključivanja mladih sportaša u skijaške klubove. Sve navedeno upućuje kako bi svi uključeni u proces podučavanja osnova alpskoga skijanja morali imati početnu razinu kompetencija za obavljanje poslova instruktora/ice alpskoga skijanja.

U program osposobljavanja za poslove instruktora/ice alpskoga skijanja može se upisati osoba koja ima:

 • minimalno završenu srednju školu,
 • navršenih 18 godina života,
 • specifične vještine i znanja iz područja alpskoga skijanja koje je polaznik stekao kroz neformalno učenje i koja dokazuje kroz prijemni ispit.

Kandidati su dužni prije početka edukacije položiti određene testove s kojima se provjerava njihova razina motoričkih vještina i tehničkih znanja i pripremljenosti za praćenje programa edukacije.
Kandidati moraju posjedovati sposobnosti podučavanja osoba različite životne dobi, koje će se provoditi tijekom podučavanja u specifičnom planinskom okruženju različitih skijaških centara.
Rad na otvorenom podrazumijeva i mogući rad u nepovoljnim vremenskim uvjetnima (hladno, vruće, padaline, vjetrovito). Spremnost na tjelesnu aktivnost u radu, rad vikendom i tijekom praznika i blagdana.

Završetkom programa osposobljavanja za poslove instruktora/ice alpskoga skijanja, polaznici će steći slijedeće stručne kompetencije:

 • opisati elementarnu građu ljudskog tijela i osnovnu funkciju zglobova i mišića;
 • opisati osnovne fiziološke procese u ljudskom tijelu za vrijeme tjelesne aktivnosti;
 • opisati i primjenjivati osnovne pedagogije i komunikologije u realizaciji sportske poduke;
 • opisati osnovne principe sportske pripreme i metodike podučavanja u sportu;
 • primijeniti sigurnosne aspekte zaštite na radu tijekom provedbe procesa podučavanja alpskoga skijanja;
 • provoditi proces podučavanja tehnike alpskoga skijanja kod skijaša različite dobi;
 • provoditi proces podučavanja alpskih skijaša rekreacijske razine u svrhu unaprjeđenja njihovog zdravlja;
 • koristiti se osnovnim metodičkim postupcima podučavanja elemenata tehnike alpskoga skijanja.

Program osposobljavanja od ukupno 300 sati realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.
Redovita nastava:
Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 86 sati, vježbe se izvode u trajanju od 114 sati, a praktična nastava u trajanju od 100 sati.
Konzultativno – instruktivna nastava:
Broj skupnih konzultacija iznosi 55 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu. Skupne konzultacije izvode se sa cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije se provode u trajanju od 31 sat putem e-maila ili neposredno, a prema potrebi polaznika.
Praktična nastava i vježbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na praktičnoj nastavi nadzire mentor.