Skijaško trčanje

Dobrodošli na web stranicu programa osposobljavanja za obavljanje poslova voditelja/ice skijaškog trčanja.

Prijave za upis nove grupe u tijeku.
Podatke možete dostaviti na:
e-mail: kristina.rodic@kif.hr

S porastom interesa za alpsko skijanje posljednjih godina u Republici Hrvatskoj prisutan je trend rasta i interesa i za ostale sportove na snijegu. U tom kontekstu svoje mjesto je pronašlo i skijaško trčanje. Iako relativno mali zimski sport, sa svojih osam trenutno aktivnih klubova, skijaško trčanje je u Hrvatskoj zastupljeno od Primorja i Rijeke, preko Gorskoga kotara, Zagreba pa do Hrvatskog zagorja. Stoga ne čudi činjenica da se u skijaško trčanje iz godinu u godinu uključuje sve više djece i odraslih osoba kako na rekreacijskoj tako i na natjecateljskoj razini. Za istaknuti je kako je skijaško trčanje posljednjih godina prisutno u mnogim natjecateljskim sportovima izdržljivosti (veslanje, plivanje, triatlon, biciklizam i drugi) kao dio kondicijske pripreme u zimskom periodu. Sve više odraslih osoba u Hrvatskoj na rekreacijskoj se razini bavi trčanjem kao vidom zdravog načina života. Izvjesno je kako bi se dobar dio osoba u zimskom periodu odlučio za rekreativno skijaško trčanje kada bi osim neophodnih uređenih staza za skijaško trčanje i specifične opreme imali i za to osposobljenog instruktora. Upravo stoga osmišljen i program edukacije instruktora skijaškog trčanja, koji bi po završetku programa imao kompetencije za obavljanje poslova instruktora/instruktorice skijaškog trčanja.

U program osposobljavanja za poslove instruktora/ice skijaškog trčanja može se upisati osoba koja ima:

 • minimalno završenu srednju školu,
 • navršenih 18 godina života,
 • specifične vještine i znanja iz područja skijaškog trčanja, koje je polaznik stekao kroz neformalno učenje i koja dokazuje kroz prijemni ispit.

Kandidati moraju posjedovati sposobnosti podučavanja osoba različite životne dobi, koje će se provoditi tijekom podučavanja u specifičnom planinskom okruženju, gdje se najčešće nalaze staze za skijaško trčanje.
Rad na otvorenom podrazumijeva i mogući rad u nepovoljnim vremenskim uvjetnima (hladno, vruće, padaline, vjetrovito). Spremnost na tjelesnu aktivnost u radu, rad vikendom i tijekom praznika i blagdana.

Završetkom programa osposobljavanja za poslove instruktora/ice skijaškog trčanja, polaznici će steći slijedeće stručne kompetencije:

 • opisati elementarnu građu ljudskog tijela i osnovnu funkciju zglobova i mišića;
 • opisati osnovne fiziološke procese u ljudskom tijelu za vrijeme tjelesne aktivnosti;
 • opisati i primjenjivati osnovne pedagogije i komunikologije u realizaciji sportske poduke;
 • opisati osnovne principe sportske pripreme i metodike podučavanja u sportu;
 • primijeniti sigurnosne aspekte zaštite na radu tijekom provedbe procesa podučavanja alpskoga skijanja;
 • provoditi proces podučavanja tehnike skijaškog trčanja kod skijaša različite dobi;
 • provoditi proces podučavanja skijaškog trčanja rekreacijske razine u svrhu unaprjeđenja zdravlja;
 • koristiti se osnovnim metodičkim postupcima podučavanja elemenata tehnike skijaškog trčanja.

Program osposobljavanja od ukupno 300 sati realizirat će se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.
Redovita nastava:
Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 86 sati, vježbe se izvode u trajanju od 114 sati, a praktična nastava u trajanju od 100 sati.
Konzultativno – instruktivna nastava:
Broj skupnih konzultacija iznosi 55 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu. Skupne konzultacije izvode se sa cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije se provode u trajanju od 31 sat putem e-maila ili neposredno, a prema potrebi polaznika.
Praktična nastava i vježbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na praktičnoj nastavi nadzire mentor.