Kajakaštvo

Dobrodošli na web stranicu programa osposobljavanja za obavljanje poslova voditelja/ice kajakaštva.

Prijave za upis nove grupe u tijeku.
Podatke mo┼żete dostaviti na:
e-mail: kristina.rodic@kif.hr

Ova razina stru─Źnog osposobljavanja za poslove voditelja/ice kajaka┼ítva predstavlja polaznu osnovu za daljnje oblike stru─Źnog osposobljavanja, usavr┼íavanja i ┼íkolovanja. U kajaka┼íkom sportu postoji izra┼żena potreba za stru─Źnim kadrovima za realizaciju stru─Źnih poslova osnovne poduke osoba koje se bave kajaka┼ítvom. Program je izra─Ĺen prema Zakonu o sportu, ┼íto zna─Źi da ─çe osobe koje zavr┼íe ovaj nastavni program osposobljavanja mo─çi provoditi u skladu sa Zakonom o sportu podu─Źavanje osnovnoj tehnici kajaka┼ítva. Kajaka┼ítvo u Hrvatskoj ima dugu tradiciju jo┼í od 1939. godine. Odre─Ĺeni broj kajaka┼ía i kanuista u Hrvatskoj nositelji su medalja sa europskih i svjetskih prvenstava, te olimpijskih igara. Posljednjih nekoliko godina bilje┼żi se znatan porast osoba koje se aktivno bave ili se ┼żele baviti kajaka┼ítvom, kako na rijekama i jezerima, tako isto i na moru. Taj porast zahtijeva osposobljavanje znatnog broja osoba koje bi imale po─Źetnu razinu kompetencija za obavljanje stru─Źnih poslova u kajaka┼ítvu. Uz navedeno, problematika provo─Ĺenja kvalitetnog procesa poduke proizlazi iz ─Źinjenice da trenutno u praksi jo┼í uvijek postoji odre─Ĺeni broj kadrova koji obavljaju stru─Źne poslove u kajaka┼ítvu, a koji jo┼í uvijek nemaju odgovaraju─çu razinu osposobljenosti, iako sa svojim sporta┼íima posti┼żu dobre rezultate.

U program osposobljavanja za voditelja/ice kajaka┼ítva mo┼że se upisati osoba koja ima:

 1. minimalno završenu srednju školu,
 2. navr┼íenih 18 godina ┼żivota,
 3. minimalno 5 godina aktivnog sudjelovanja u kajakaškom sportu (potvrda od kluba),
 4. specifi─Źne vje┼ítine i znanja iz kajaka┼íke tehnike i taktike koje je polaznik stekao kroz neformalno u─Źenje i koja dokazuje kroz prijemni ispit,
 5. znanje plivanja.

Kandidati su du┼żni prije po─Źetka osposobljavanja polo┼żiti odre─Ĺene testove s kojima se provjerava njihova razina motori─Źkih vje┼ítina i tehni─Źkih znanja i pripremljenosti za pra─çenje programa edukacije.

Kandidati koji imaju najmanje 5 godina aktivnog bavljenja kajaka┼íkim sportom, a isto mogu dokazati potvrdom o sudjelovanju na regatama, oslobo─Ĺeni su prijemnog dijela ispita.

Svim kandidatima koji zadovolje na navedenoj provjeri specifi─Źnih motori─Źkih znanja iz podru─Źja kajaka┼ítva, te prije toga obave sve administrativne poslove vezane uz poha─Ĺanje programa, biti ─çe omogu─çeno poha─Ĺanje istog.

Testiranje specifi─Źnih motori─Źkih znanja iz podru─Źja kajaka┼ítva se sastoji od demonstracije slijede─çih elemenata tehnike:


PRIJEMNI ISPIT

1. Dijelovi ─Źamca i opremanje, za┼ítitna oprema, tehnike ulaska i izlaska iz ─Źamca, tehnike odgurivanja od pontona ili obale, tehnike pristajanja s ─Źamcem uz ponton ili obalu. Ispravno kori┼ítenje pojasa za spa┼íavanje.
2. Osnovne kajaka┼íke i kanuisti─Źke tehnike, veslanje uz i niz rijeku, preveslavanje s jedne obale rijeke na drugu i nazad. Osnovni kajaka┼íki manevri okretanja s ─Źamcem u jednu i drugu stranu.
3. Osnove pravila kajaka┼íkih natjecanja, pravo puta u morskom i rije─Źnom kajakarenju.

Kandidati moraju posjedovati sposobnosti i spremnost podu─Źavanja kajaka┼ítva u razli─Źitim uvjetima:

 • specifi─Źan rad u sportskoj dvorani
 • specifi─Źan rad na otvorenom prostoru
 • specifi─Źan rad na jezeru, moru i rijekama
 • rad u u─Źionici
 • rad s osobama razli─Źitih dobnih uzrasta i spola
 • specifi─Źan rad u provo─Ĺenju aktivnosti za vrijeme natjecanja

Zavr┼íetkom programa osposobljavanja za poslove voditelja/ice kajaka┼ítva, polaznici ─çe ste─çi slijede─çe kompetencije za izvo─Ĺenje stru─Źnih poslova u sportu:

 • opisati elementarnu gra─Ĺu ljudskog tijela i osnovnu funkciju zglobova i mi┼íi─ça
 • opisati osnovne fiziolo┼íke procese u ljudskom tijelu za vrijeme tjelesne aktivnosti
 • opisati i primjenjivati osnove pedagogije i komunikologije u realizaciji podu─Źavanja
 • opisati osnovne principe sportske pripreme i metodike podu─Źavanja u sportu
 • primijeniti sigurnosne aspekte za┼ítite na radu tijekom podu─Źavanja u kajaka┼ítvu i na natjecanjima
 • opisati mehanizme nastajanja sportskih ozljeda te usvojiti postupke njihove prevencije
 • primijeniti osnovne vje┼żbe za razvoj pojedinih motori─Źkih i funkcionalnih sposobnosti kod kajaka┼ía
 • provoditi proces podu─Źavanja kajaka┼ítva s ciljem optimalnog kori┼ítenja prostora i didakti─Źkih pomagala uz elementarno poznavanje principa teorije i metodike podu─Źavanja
 • provoditi proces usvajanja specifi─Źnih znanja o kajaka┼ítvu primjenjuju─çi po─Źetnu razinu znanja o osnovnim principima podu─Źavanja
 • koristiti se osnovnim metodi─Źkim postupcima podu─Źavanja elemenata tehnike i taktike te kondicijske pripreme kajaka┼ía
 • primijeniti/realizirati plan i program poduke napisan od strane trenera.

Program osposobljavanja u trajanju od 300 sati realizirati ─çe se redovitom i/ili konzultativno- instruktivnom nastavom.

Redovita nastava:

Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 100 sati, vje┼żbe se izvode u trajanju od 70 sati, a prakti─Źna nastava u trajanju od 130 sati.

Konzultativno-instruktivna nastava:

Broj skupnih konzultacija iznosi 67 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu. Skupne konzultacije izvode se sa cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije se provode u trajanju od 33 sata putem interneta, elektroni─Źke po┼íte, neposredno, prema utvr─Ĺenom rasporedu i potrebi polaznika.

Prakti─Źna nastava i vje┼żbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na prakti─Źnoj nastavi nadzirat ─çe mentor. Polaznik vodi dnevnik rada.