Hokej na ledu

Dobrodošli na web stranicu programa osposobljavanja za obavljanje poslova voditelja/ice hokeja na ledu.

Prijave za upis nove grupe u tijeku.
Podatke mo┼żete dostaviti na:
e-mail: kristina.rodic@kif.hr

Ova razina stru─Źnog osposobljavanja za poslove trenera/ice hokeja na ledu predstavlja polaznu osnovu za daljnje oblike stru─Źnog usavr┼íavanja i ┼íkolovanja. Program se donosi (i provodi u suradnji i na zahtjev) za potrebe Hrvatskog saveza hokeja na ledu (HSHL) koji je u punopravnom ─Źlanstvu International Ice Hockey Federation (IIHF).Temelj i smjernice za izradu ovog programa su me─Ĺunarodna pravila i standardi koje je propisao IIHF, a prihvatio HSHL. Hrvatski savez hokeja na ledu propisuje napredovanje kroz daljnji sistem licenciranja svojih trenera, a ovaj im program osigurava obaveznu osnovu. Program je uskla─Ĺen i izra─Ĺen prema smjernicama IIHF-a. U hokeju na ledu postoji izra┼żena potreba za stru─Źnim kadrovima za realizaciju stru─Źnih poslova osnovne poduke osoba koje se bave hokejom na ledu. Hokej na ledu u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Posljednjih nekoliko godina bilje┼żi se znatan porast osoba koje se aktivno bave ili se ┼żele baviti hokejom na ledu. Taj porast zahtijeva osposobljavanje znatnog broja osoba koje bi imale po─Źetnu razinu kompetencija za obavljanje stru─Źnih poslova u hokeju na ledu. Osobama koje bi zavr┼íile ovaj program osposobljavanja pru┼ża se mogu─çnost da formaliziraju svoja znanja, vje┼ítine i sposobnosti za koja posjeduju prethodna prakti─Źna iskustva na istim poslovima, a samim time i mogu─çnost za samozapo┼íljavanje i zapo┼íljavanje u podru─Źju sporta kao njihova primarna ili sekundarna djelatnost.

Uvjeti upisa:

U program osposobljavanja za poslove trenera/ice hokeja na ledu mo┼że se upisati osoba koja ima:
┬Ě minimalno zavr┼íenu srednju ┼íkolu,
┬Ě navr┼íenih 18 godina ┼żivota,
┬Ě minimalno 5 godina aktivnog sudjelovanja u hokeju na ledu (potvrda od kluba),
┬Ě specifi─Źne vje┼ítine i znanja iz hokeja┼íke tehnike klizanja koje je polaznik stekao kroz neformalno u─Źenje i koja dokazuje kroz prijemni ispit.

Kandidati su du┼żni prije po─Źetka programa osposobljavanja polo┼żiti odre─Ĺene testove s kojima se provjerava njihova razina motori─Źkih vje┼ítina i tehni─Źkih znanja i pripremljenosti za pra─çenje programa. Prijemnog ispita oslobo─Ĺeni su kandidati koji imaju ili su imali status nacionalnog natjecatelja kao i kandidati koji imaju ili su imali slu┼żbeni registrirani nastup u I. nacionalnoj ligi.

Elementi prijemnog ispita:

1. Tehnika klizanja zadovoljavaju─ça tehnika
2. Tehnika rukovanja palicom i pakom zadovoljavaju─ça tehnika

Zavr┼íetkom programa osposobljavanja za poslove podu─Źavanja hokeja na ledu, polaznici ─çe ste─çi sljede─çe kompetencije:
┬Ě opisati elementarnu gra─Ĺu ljudskog tijela i osnovnu funkciju zglobova i mi┼íi─ça
┬Ě opisati osnovne fiziolo┼íke procese u ljudskom tijelu za vrijeme tjelesne aktivnosti
┬Ě opisati i primjenjivati osnovne pedagogije i komunikologije u realizaciji sportske poduke
┬Ě opisati osnovne principe sportske pripreme i metodike podu─Źavanja u sportu
┬Ě primijeniti sigurnosne aspekte za┼ítite na radu tijekom provedbe procesa podu─Źavanja i rada u hokeju na ledu
┬Ě provoditi proces podu─Źavanja hokeja na ledu s ciljem optimalnog kori┼ítenja prostora i didakti─Źkih pomagala
┬Ě provoditi proces usvajanja specifi─Źnih znanja iz hokeja na ledu primjenjuju─çi po─Źetnu razinu znanja o metodi─Źkim principima rada
┬Ě koristiti se osnovnim metodi─Źkim postupcima podu─Źavanja elemenata tehnike i taktike, te kondicijske pripreme hokeja┼ía.

Program osposobljavanja od ukupno 305 sati realizirat ─çe se redovitom ili konzultativno-instruktivnom nastavom.

Redovita nastava:
Teorijski dio programa izvodi se u trajanju od 113 sati, vje┼żbe se izvode u trajanju od 92 sata, a prakti─Źna nastava u trajanju od 100 sati.
Konzultativno ÔÇô instruktivna nastava:
Broj skupnih konzultacija iznosi 76 sati od ukupnog broja sati teorijske nastave planirane u programu. Skupne konzultacije izvode se s cijelom obrazovnom skupinom i obavezne su za sve polaznike. Individualne konzultacije se provode u trajanju od 37 sata putem e-maila ili neposredno, a prema potrebi polaznika.
Prakti─Źna nastava i vje┼żbe provode se u punom fondu sati. Rad polaznika na prakti─Źnoj nastavi nadzire mentor.